Future Town Hall of Tønder Competition Entry

Designed by WE Architecture, their proposal for the future town hall of  draws a discreet profile in the landscape,that will stand out as a landmark in the city. The building aims to strengthen the character of , emphasize the story of the marshes, and will be the starting point for tourists traveling and exploring the Danish wetland nature. The new town hall is not just an expansion, but a link between marsh on one side and the existing City Hall and Slotsbanken on the other side. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of WE Architecture

The new building blends in with the marsh: it bridge the gap between nature and the city, opens up towards the surroundings and incorporates the green surroundings in the activities of the house. The house will create a platform for a wide range of activities, meeting places and hubs, and at the same time create a successful workplace.

Courtesy of WE Architecture

The building is placed in the landscape as a one story horizontal pavilion, adjacent to the existing town hall ‘southern facade. It will, by its horizontality not compete with the old city, the existing town hall, the museum and the water tower. By organizing the building around a series of green courtyards, the surroundings is pulled into the complex and creates a smooth transition between the nature, workspace and the existing town hall.

Courtesy of WE Architecture

The new town hall is based on the idea of working in nature. No matter where you are, in both the old and the new building there will be nature quite literally “on the doorstep”.

Courtesy of WE Architecture

The roof and courtyards of the building will be a tale of the marsh – a small piece of Jutland which exhibits the surrounding nature phenomena. It will invite employees, citizens and tourists to explore the building and the rooftop garden before they move out into the wild.

Architects: WE Architecture
Location: Tønder, 
Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Ivana Stancic, Nuria Carbonell, Christian Fursund, Bojan Afolter, Aleksanders Dembo, Thomas Helsted, Tina Vilfan, Mantas Vilkelis
Collaborator: HaCaFrø
Client: Tønder Municipality
Type: Office building
Status: Open competition entry
Area: 3000 m2
Year: 2013
Photographs: Courtesy of WE Architecture

Source